Kuyucak'ta 39’ncu ‘Karapınar Dede Hayrı’ düzenlendi

Bahattin ALBAYRAK / Kuyucak / AYDIN 

Kuyucak'ta 39’ncu ‘Karapınar Dede Hayrı’ düzenlendi

Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ‘Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Düzenlenen Karapınar Dede Hayrı’na Kuyucak ilçesi ve Karapınar Mahallesinin yanı sıra, çevre ilçelerden merkez ve kırsal mahallelerinden binlerce vatandaş katılım sağladılar. 

‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Kırsal Karapınar Mahallesi’nde bulunan Mustafa Karaca ailesinin öncülüğünde 38 yıl önce başlatılan ve bugünde 39’ncusu yapılan geleneksel hale getirilen ‘Karapınar Dede Hayrı’nda da yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve Merkez ve kırsal köylerden Karapınar Yaylasına akın ettiler. 

Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde bir gün önceden hazırlanan kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler, Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderirken aileleri ile birlikte gelen çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp doyasıya eğlenme fırsatı buldular. 

 

Kırsal Karapınar Mahallesinin ileri gelenlerinden olan ve geleneksel hale getirilen hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 38 yıl önce başlatılan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, “Tam 38 yıl önce başlatılan bu hayrımızın bugün 39’ncusunu yapmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Mahallemizde bulunan genç kuşağın da bu geleneği sürdürmelerini arzuluyoruz. Bu geleneğin çok uzun yıllar boyunca geleneksel olarak sürmesini istiyoruz. Kırsal Karapınar Mahallemizde herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaları da bizleri çok sevindiriyor. 

Karapınar Mahallemizde yapmakta olduğumuz bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladılar. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. İşte bu durum çok sevindirici bir olaydır. Bizlerin amaçlarıda budur zaten. Ben bu yıl 39’ncunu yaptığımız hayrımıza tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.