Köylüler maden istemediklerini haykırdılar

Gündem 05.07.2024 - 14:40, Güncelleme: 05.07.2024 - 14:40
 

Köylüler maden istemediklerini haykırdılar

Köylüler maden istemediklerini haykırdılar
Bahattin ALBAYRAK / YENİPAZAR /Aydın AYDIN’ın Yenipazar ilçesinde kırsal Karacaören Mahallesinde Çine Topçam Bölgesinde yapılması planlanan maden sahasının genişletilmesi ile ilgili olarak ÇED süreci halk bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Düzenlenen toplantıya AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, tema EKODOST Çevre dernekleri ve gönüllüleri ile Aydın Baro Başkanı Av. Sezgin Çetin, Baro Başkan Yardımcısı Av. Utku Devrim Barış Arslan, Nazilli Baro Temsilcisi Av. Emel Şahin, Maden firmasını temsilcileri, Yenipazar Belediye Başkan Yardımcısı, Yenipazar eski belediye başkanı Yüsran Erden, Büyük Menderes Platformu üyeleri ve çok sayıda duyarlı vatandaş ve bölgede yaşamakta olan köylü vatandaşlar katıldılar.  Köylüler burada bu bölgede maden istemediklerini haykırdılar. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tutanaklara köylünün vatandaşın maden istemiyoruz şeklindeki söylemlerini tutanağa yazmadıkları ileri sürüldü. Halkın bilgilenmek istemediklerini belirtmekle yetindi.  Oysa halk yüksek sesle havama suyuma toprağıma dokunma diyerek haykırdı. Bu şirket mevcut sahaya ek 40 dönüm alanda daha maden çıkartmak için Bakanlığa başvuru yaparak ÇED süreci başlattı.  Geçmişten günümüze bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi veren Yenipazar ilçesinin geçtiğimiz dönem Belediye Başkanı Yüsran Erden; sularını kuruttukları, zeytinlerini, incirlerini, fıstık çamı ormanlarını zarar verdikleri ve köy yollarını bozdukları için itiraz ettiklerini, daha sonra maden şirketinin başvuruları reddedildiği, ancak tekrar başvuru yaptıklarını, bu konuda yine itiraz edeceklerini belirterek toprağın üstünün, altından daha değerli olduğunu söyleyerek bölgeye herkesin sahip çıkmasını istedi. Yenipazar ilçesinde düzenlenen toplantıya katılan Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü’de konuşmasında, “Latmos Dağları’nın doğuya uzantısı durumunda olan Madran Dağları, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından çok önemli zenginlikleri barındırmaktadır.  Bu dağlarda henüz daha kapsamlı bir araştırma yapılmadan bile Latmos’taki 8 bin yıllık kaya resimlerinden yeni 3 resim bulundu. Kutsal alanlar, kaleler, antik yollar, kaya mezarları, antik yerleşim alanları gibi kültür varlıklarıyla dolu bölge, yaban hayatı, aynı zamanda bitki çeşitliliği ve fıstık çamları açısından çok zengin bir doğa alanıdır.   Aydın’da en güzel suyun çıktığı alanların başında gelen Madran Dağları, iklim değişikliği ve kuraklığın her yıl daha da arttığı düşünüldüğünde su açısından ne kadar önem taşıdığı bilinmelidir. Madran Dağları, Gökbel ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nı bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu yörede yaşayan insanların yurtlarını terk etmeden, geleneksel yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmalı ve onlara sosyal ve ekonomik anlamda katkı yapacak doğru ekoturizm projeleri geliştirilmelidir. Burada yapılmak istenen ve halkın istemediği çalışmalar tekrar düşünülmelidir. Doğaya zarar verilmemelidir” dedi.   
Köylüler maden istemediklerini haykırdılar

Bahattin ALBAYRAK / YENİPAZAR /Aydın

AYDIN’ın Yenipazar ilçesinde kırsal Karacaören Mahallesinde Çine Topçam Bölgesinde yapılması planlanan maden sahasının genişletilmesi ile ilgili olarak ÇED süreci halk bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Düzenlenen toplantıya AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, tema EKODOST Çevre dernekleri ve gönüllüleri ile Aydın Baro Başkanı Av. Sezgin Çetin, Baro Başkan Yardımcısı Av. Utku Devrim Barış Arslan, Nazilli Baro Temsilcisi Av. Emel Şahin, Maden firmasını temsilcileri, Yenipazar Belediye Başkan Yardımcısı, Yenipazar eski belediye başkanı Yüsran Erden, Büyük Menderes Platformu üyeleri ve çok sayıda duyarlı vatandaş ve bölgede yaşamakta olan köylü vatandaşlar katıldılar. 

Köylüler burada bu bölgede maden istemediklerini haykırdılar. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tutanaklara köylünün vatandaşın maden istemiyoruz şeklindeki söylemlerini tutanağa yazmadıkları ileri sürüldü. Halkın bilgilenmek istemediklerini belirtmekle yetindi. 

Oysa halk yüksek sesle havama suyuma toprağıma dokunma diyerek haykırdı. Bu şirket mevcut sahaya ek 40 dönüm alanda daha maden çıkartmak için Bakanlığa başvuru yaparak ÇED süreci başlattı. 

Geçmişten günümüze bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi veren Yenipazar ilçesinin geçtiğimiz dönem Belediye Başkanı Yüsran Erden; sularını kuruttukları, zeytinlerini, incirlerini, fıstık çamı ormanlarını zarar verdikleri ve köy yollarını bozdukları için itiraz ettiklerini, daha sonra maden şirketinin başvuruları reddedildiği, ancak tekrar başvuru yaptıklarını, bu konuda yine itiraz edeceklerini belirterek toprağın üstünün, altından daha değerli olduğunu söyleyerek bölgeye herkesin sahip çıkmasını istedi.

Yenipazar ilçesinde düzenlenen toplantıya katılan Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü’de konuşmasında, “Latmos Dağları’nın doğuya uzantısı durumunda olan Madran Dağları, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından çok önemli zenginlikleri barındırmaktadır. 

Bu dağlarda henüz daha kapsamlı bir araştırma yapılmadan bile Latmos’taki 8 bin yıllık kaya resimlerinden yeni 3 resim bulundu. Kutsal alanlar, kaleler, antik yollar, kaya mezarları, antik yerleşim alanları gibi kültür varlıklarıyla dolu bölge, yaban hayatı, aynı zamanda bitki çeşitliliği ve fıstık çamları açısından çok zengin bir doğa alanıdır.  

Aydın’da en güzel suyun çıktığı alanların başında gelen Madran Dağları, iklim değişikliği ve kuraklığın her yıl daha da arttığı düşünüldüğünde su açısından ne kadar önem taşıdığı bilinmelidir. Madran Dağları, Gökbel ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nı bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu yörede yaşayan insanların yurtlarını terk etmeden, geleneksel yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmalı ve onlara sosyal ve ekonomik anlamda katkı yapacak doğru ekoturizm projeleri geliştirilmelidir. Burada yapılmak istenen ve halkın istemediği çalışmalar tekrar düşünülmelidir. Doğaya zarar verilmemelidir” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve nazillikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.